Какво трябва да знаеш, ако сега стартираш първия си курс в IT

Сподели:

Решил си да поемеш по пътя на технологиите и да се реализираш в един от най-динамичните сектори в света? Поздравления за избора! Пожелаваме ти взетото решение да ти донесе много кариерни възможности и удовлетворение. И така – вече вероятно си се записал за първия си курс. Какво обаче следва оттук нататък и какво можеш да очакваш – виж в следващите редове.

  • Отнема време

Стартирането на кариера в сектора на информационните технологии е чудесен избор, но както всяко нещо – за да станеш наистина добър в това, което правиш, ще ти е необходимо време. Няма да те лъжем – придобиването на нови знания изисква инвестиране на усилия както за научаване на основната теория, така и за изпълнението на практически задачи. 

Темпото на усвояване на материала е строго индивидуално и има различни фактори, които му влияят. Имаш ли предишен опит с изучаване на математически или програмни концепции, притежаваш ли силно логическо мислене и адаптираш ли се лесно към ново знание са само някои от тях. 

Обикновено, при силно желание от страна на учещите се, отнема между 3 и 6 месеца, за да се овладеят базовите концепции на дадена технология. Ако досега нямаш никакъв опит с технологиите, това време може да нарасне и до 1 година.

  • Мотивацията е от огромно значение

Сам знаеш, че за да научиш нещо ново и да се превърнеш в добър  професионалист, е много важно да си силно мотивиран и желаещ да преследваш целите си. Това важи с пълна сила, когато започнеш да навлизаш в света на технологиите. 

Началото може да бъде стресиращо и натоварващо. Възможно е концепциите да ти изглеждат сложни и дори да ти минат мисли да се откажеш. Ето защо в тези моменти е наистина важно да бъдеш силно мотивиран и да вярваш, че ще се справиш. 

Поставянето на конкретни реалистични цели за постижими срокове, изборът на технология, която ти е интересна и работа по провокиращи те проекти са само част от нещата, които могат да помогнат за това да не губиш фокуса си. Радвай се на постиженията и не забравяй – рано или късно всяко усилие се увенчава с успех. 

  • Постоянството е важно

Програмирането е умение, което изисква практика, логика и креативност. То включва не само писане на код, но и решаване на проблеми, работа в екип и постоянно надграждане на знанията. Ето защо е повече от необходимо, когато поемаш по пътя на технологиите да бъдеш постоянен в процеса на изучаване на даден програмен език. 

Ако всеки ден отделяш време за овладяването му, постепенно ще придобиеш нови знания и умения, които по-късно ще ти помогнат да бъдеш конкурентен на пазара на труда. С малки крачки в правилната посока и с помощта на опитни лектори и ментори от курса, за който си се записал, ще развиеш своето математическо и логическо мислене, ще работиш по все по-сложни задачи и с времето ще усещаш напредъка, който постигаш. 

  • Допълнителната подготовка не е за пренебрегване 

Независимо каква технология си избрал да изучаваш в рамките на даден курс, допълнителната самостоятелна подготовка извън него е определяща за бъдещия ти успех. 

По време на лекциите преподавателите представят базисните концепции, с които задължително стартира всеки програмист. По време на курса ще ти поставят различни задачи и ще ти дават множество насоки. Оттам нататък обаче зависи изцяло от теб как ще надградиш наученото. Дали ще се фокусираш върху области, които са ти интересни, но са извън материала или ще предпочетеш да отделиш още време на вече преподадения – зависи изцяло от теб. 

Допълнителното самостоятелно надграждане на знания дава възможност за учене в собствено темпо и те приближава още по-близо до това да си още по-добър в боравенето с избраната от теб технология. 

  • Следенето на пазара на труда е предпоставка за успех 

Ако сега завършваш гимназиалния етап и тепърва навлизаш в IT света или пък се преквалифицираш от друг сектор, горещо те съветваме да следиш тенденциите на технологичния пазар още от ден 1. Кои технологии са търсени, кои сектори са перспективни, кои фирми какви условия на работа предлагат – това са само част от нещата, с които е добре да се запознаеш още докато се обучаваш. 

Ако го направиш, когато дойде моментът за търсене на първи стаж или работа ще имаш една идея по-ясна представа къде искаш да се реализираш. Издаваме ти, че е напълно възможно да намериш и първия си стаж още по време на обучението си. 

Екипът на „IT Академия Стара Загора“ силно поощрява това и с радост ще ти помогне да се ориентираш и в множеството възможности, които IT секторът предлага. По време на курсовете ни нашите опитни лектори и ментори се стараят да дават достатъчно насоки, така че след завършване на обученията при нас търсенето на стаж или работа да бъде една идея по-лесно. 

Специално за нашите курсисти предлагаме и безплатни кариерни консултации. Можеш да се възползваш от тях преди, по време или след приключване на курса. В рамките им ще обсъдим заедно накъде си се насочил, какви са възможностите за реализация и как уверено да направиш своите първи стъпки в IT света.

Сподели: